Zero Waste

Šita tema nuolat sukasi mano galvoje. O kur nesisuks, kai bėgioji paūpiu ir matai kruvas šiukšlių ir plastiko liekančio pakrantėje su kiekvienu atoslūgiu.








Ir atrodo, kad gyvenant turtingoje Jungtinėje Karalystėje, gyvetojų sąmoningumas turėtų būti aukštas, kad nemestų skardinės į upę ar ne į upę. Deja, taip nėra ir Jungtinės Karalystės antropologinis skerspjūvis galetų būti atskira ir įdomi tema. Pačiam atrodo, kad galėčiau sukurti seriją fotografijų paaukojant kraštovaizdžio estetiką ir tiesiog dokumentuojant nūdienos problematiką kalbant apie gamtosaugos aktualijas. Antra vertus fotografuoti ieškoti ir fotografuoti šiukšles atrodo maža romantikos, bet gal čia mano kelias ir dharma, pokytis vedantis į išsivadavimą iš atgimimų rato. Na pažiūrėsime, haha.

Kaip ten bebūtų - geri pavyzdžiai užkrečia. Trumpa video dokumentika - "Mėnuo merginos gyvenime nesukuriant/neišmetant šiukšlių (Zero Waste gyvenimo būdas)". Tuo pačiu ji domėjosi kur šiukšlės (dažniausiai maisto produktų pakuotės) keliauja kai išvežamos iš mūsų namų.



Mano galva, tai didžiausias iššūkis - pakelti žmonių sąmoningumą, kad jų domėjimasis siektų toliau už namo tvoros/durų, juolab kai mūsų 7583 milijonai, o per metus padaugėja 74 milijonais (pažiūrėkit čia - http://www.worldometers.info/). Tai kam nesunku su matematika pasidauginkit apie kokius skaičius pakuočių kalbame kasdien, per metus, per dešimtmetį. Mano paties nuomonė - zero waste - per daug radikalu, bet atliekų organizavimas turi prasidėti jau namie, netgi dar prieš atsiduriant prekei su įpakavimu namuos - parduotuvėje, vartotojų švietimas. Todėl čia panorisi palikti dar vieną užkrečiantį pavyzdį - japonų miestelis arti zero waste utopijos. Tiesa, jų namuose šiukšlės jau suskirstomos į 34 rūšis. Todėl net ašara ištryško pamačius senutę, nuoširdžiai besirūpinančia kažkokios šiukšlės likimu, klausiančią specialisto, į kurią šiukšliadėžę ją reiktų išmesti.



Na kodėl Japonai tokie sąmoningi? Kame to priežastis? Kodėl mažos bendruomenės nariai įveikia individualizmą ir dirba vardan bendro tikslo. Kodėl jie rūpinasi planetos ateitimi, kurioje augs jų vaikai, anūkai, provaikaičiai. 


Comments

Popular posts from this blog

Ajavaskos (Ayahuasca) gėrimo ritualų populiarumo dekonstrukcija

Dovanotam arkliui į dantis nežiūrima

Kodėl?