Ajavaskos (Ayahuasca) gėrimo ritualų populiarumo dekonstrukcija


Gyvename galimybių laikmečiu, tačiau visko neaprėpsi, todėl dažnai sakome - neturiu laiko. Iš tiesų laiko visi turime 24 valandas per parą ir kaip jį paskirstome jau mūsų prioritetų reikalas. Todėl nusprendžiau skirti šiek tiek laiko atlikti šiam įrašui. Temai kuri mane domina nuo paauglystės, manau turįs kompetencijos ir galiu kažkam pasitarnauti. O gal ir man bus iš to kažkokių pamokų.
Pradėsiu nuo to, kad pirmoji pažintis su Pietų Amerikos indėnų pasauliu prasidėjo ne nuo ko kito, bet nuo Carlos Castanedos knygų, kurias skaičiau daug kartų, skirtingais laikotarpiais. Knygos kėlė dviprasmiškus jausmus, tai labai entuziastingai viską priimdavau, tai atmesdavau. Dabar esu priėmimo stadijoje, bus matyt kaip ten bus vėliau :) Bet trumpai kalbant, knygoje buvo aprašomi vakariečio nuotykiai su vietiniu šamanu per eilę metų - jauną amerikiečių studentą Carlosą vietinis šamanas Don Chuanas moko naujos nematerialistinės pasaulėžiūros, ego atsisakymo, medžioklės, dėkingumo ir panašiai. Herojus keletą kartų pavartoja haliucinacijas sukeliančių augalų, patiria vizijas, kurios padeda vyrui "pralaužti" sveiką racionalų mąstymą būdingą vakariečiui ir pasinerti į mistinį dvasių kupiną pasaulį. Mokytojas don Chuanas su dideliu apgailestavimu duodavo mokiniui šių medžiagų, nes jos žaloja žmogaus kūną, bet tai buvo būtina, nes kitaip Carloso protas nepriėmė mokymo.
Na o mano gyvenimas tekėjo savo vaga, kol pastaraisiais metais socialinės medijos pagalba mane vis  dažniau pasiekdavo "Ayahuascos" terminas, skelbimai apie gėrimo ceremonijas, apie į Europą atvykstančius šamanus ir pan. Daug nesigilinęs sutapatinau šias praktikas su aprašytomis Carlos Castanedos, kol neatsitrenkiau į šį dokumentinį filmą - "Metamorphosis- Ayahuasca Documentary"


Kas neturite pusantros valandos - aš glaustai papasakosiu ką mačiau. Jaunuoliui iš Amerikos dvasios liepia vykti į Peru. Jo įkurtame Ayuhuascos ceremonijų gėrimo centre (keli namukai pastatyti džiunglėse) su vietinio angliškai nekalbačio šamano pagalba "gydosi" keliolika vakariečių - Amerikiečiai ir Britai. Trumpai apie dalyvius. Apie 3 - 4 vaikinus bando išsigydyti vaikystes neurozes, nepasitikėjimą savimi, vyriškumo tapatybės praradimą. Viena britė - adikciją ir mitybos sutrikimą. Kita nuostabių akių mergina - daugkartinio išprievartavimo postrauminį sindromą. Dar viena mergina atrodo atvyko vedama dvasinio žingeidumo (apie ją dar pakalbėsime vėlau). Dar vienas vaikinas išsigydė skausmingas odos problemas ir dabar vėl kažkodėl dalyvauja ceremonijoje. Kiti dalyviai į kamerą nekalbėjo, bet buvo parodyti antrame plane. Kitaip sakant, daug nelaimingų sielų tikisi nušvisti ir tapti laimingomis bei nebijoti gyventi.
Na o kelias į šviesą veda per tiršto ir rudo lianų lapų ir žievės nuoviro gėrimą nuo kurio dalyviai bando vemti, bet jiems nepavyksta, tuštinasi į kelnes. Taip vyksta kova su vidiniais demonais. Po kelių tamsių valandų gėrimelio poveikis praeina ir dalyviai pradeda šypsotis, gaivaliotis. Visą laiką ceremonijos vadovai iš visų plaučių traukia transą sukeliančias melodijas bei šnarina lapais.
Kitą dieną dalyviai pasakoja apie praeitos nakties ceremonijos išgyvenimus. Man rodosi, kad išprievartautos merginos būsena psichologinė būsena blogėja. Tai kartojasi keturias dienas iš eilės. Paskutinėje ceremonijoje patiekiama labai mažas kiekis gėrimėlio, o gal labiau koncentruotas, todėl ceremonija visiems dalyviams malonesnė, matomos gražios, spalvotos vizijos vietoj demonų. Čia aš prisimenu don Chuano, iš mano skaitytos knygos, žodžius, kad narkotikai žaloja kūną, dėl proto įveikimo, kad atskleistų dvasią. Mąstau kodėl šie žmonės gėria Ayahuasca. Ir kokia to kaina? Literaliai.
Googlinam. Ajavaskos gėrimo ceremonijos tiekėjų - nors su šakėm krauk. Kitų svetainėse net Peru Sveikatos apsaugos ministerijos sertifikatai. Vidutinė 4 dienų trukmės (tokia kaip rodoma filme) ceremonijos kaina 800 dolerių (apie 650 Eurų). Jei ceremonijoje dalyvauja apie 10 žmonių, tai 2 šamanai uždirba 6500 Eurų per mažiau nei 7ias dienas? Mama, aš noriu būti šamanu! Aišku kainuoja ir trobėsių išlaikymas, maisto gaminimas ant laužo, bet nei dušo nei elektros. Ingridientų gėrimėliui irgi kaip suprantu netrūksta, nes auga džiunglėse. Na tai viską viską atskaičiavus vistiek lieka kokie 5000 Eurų pelno per savaitę. Tai o kiek čia per mėnesį ar metus, pasidauginkite.
Tuomet natūraliai kyla klausimas, kodėl žmonės moka šitokius pinigus ir rizikuoja gyybe ir savo psichine sveikata. Apie tai kalba ir BBC straipsnis "Kodėl žmonės geria Ajavaską". Na o man gal  tai opu, nes aš tokių pinigų vienoje vietoje nesu matęs. Ir ne visi gali sau leisti "pasigliučinti" džiunglėse. 
Ieškome alternatyvų, kitų būdų gyventi laimingai. Vaikystės neurozes, nepasitikėjimą, potrauminius sindromus ir kitką jei nežinojote gydo psichoterapeutai. Išveda iš mąstymo aklaviečių, įkvepia, leidžia sau save pamilti ir pasitikėti. Žmonės kvalifikuoti, mokosi to amato daugelį metų. Aukščiausios klasės (bet nebūtinai geriausias) už konsultacija Vilniuje ima apie 35 Eurus (dviejų metų senumo duomenys). Man užteko 3 konsultacijų. Tai daugiau nei keturis kartus pigiau nei šamanų reikalai neskaičiuojant kelių tūkstančių eurų kuriuos išleisite kelionei. Tiesa, norint pateikti reikia laukti eilėje apie kelis mėnesius, kas reikštų, kad specialistas nuolat užimtas, nes padeda kitiems. Jei kam reikia šio ar kito specialisto kontaktų brukštelkit - justas.osipovas@gmail.com Nebijokite, tai mažiau baisu nei vartoti narkotikus Peru džiunglėse. O kaip norėčiau aš...
Grįžtame į džiungles, prie matyto filmo. Po keturių Ajavaskos gerimo ceremonijų šamanas apraugėja dalyvių kūno dalis (rankas, galvą) - taip išleidžiama dvasia, kuri jus saugos kai išvyksite iš Peru. Negaliu nesijuokti. Mano vienas pažįstamas po šamanų ceremonijų važiavo į Vasaros gatvę Vilniuje, dar prasitęsė atostogas. Gal jis buvo blogai apraugėtas? 
Na ir manau nieko nebūčiau rašęs jei ne merginos, kuri pasipostino aukščiau minėtą filmą ant savo facebook sienos, o aš paklausiau ar čia jis reklaminiais tikslais. Mergina puolė gintis, neva nekalbama apie kainas ar apie konkrečias datas, ir čia tikrai nebrukama prekė komerciniais tikslais. Na iš ties, jos Facebook post'e apie kainas nekalbama - bet jos labai aiškiai įvardintos merginos tinklalapyje kur ji organizuoja keliones į Peru pas šamanus ir ne tik. Kelionė 2 savaitėms - 2300 EUR + Skrydis (1100 EUR) + 200 EUR = 3600 EUR. Pirmyn! 3600 pinigų už gyvenimą keičiančia kelionę (nors individualiai gali gauti šamanų po 650 EUR, just google man!).  Galvoju, kad antra tiek pridėjus galima nusipirkti seną sodybą kaime ir irgi pasikeisti gyvenimą. 
Kiekvienam savo, kai pagalvoji. Ir duota, tiek kiek duota. O džiugu, kad merginai iš dokumentinio filmo, kuri ceremonijose dalyvavo vedina dvasinio žingeidumo, pasisekė pamatyti dievą ir jis jai pasirodė neįtikėtinai paprastas ir kuklus. Bet gaila, kad daugiametės šamanizmo tradicijos tampa parduodamos ir perkamos sutrikusių ir savęs beieškančių vakariečių. Džiugu ir gaila vienu metu. Ar neįdomu?

Comments

Popular posts from this blog

Dovanotam arkliui į dantis nežiūrima

Kodėl?